ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ- ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟΥ ΤΗΣ ΤΗΣ ‘’ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ’’ (τ. ΒΡΑΝΑ)
- archipelagos1998
- May 8, 2023
- 4 min read
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
8 Μαΐου 2023
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ- ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟΥ
ΤΗΣ ‘’ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ’’(τ. ΒΡΑΝΑ)
ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΕΚΘΕΜΑΤΩΝ ΤΟΥ
Το Σάββατο 6 Μαΐου ο Ν. Σηφουνάκης, Πρόεδρος της ‘’Εταιρείας Αρχιπέλαγος’’, ξενάγησε τους εκπροσώπους των ‘’Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου’’ , και ‘’Δημοσιογράφους τοπικών ΜΜΕ’’ στο ανακαινισμένο Μουσείο- Ελαιοτριβείο στον Παπάδο.
Πριν την έναρξη της ξενάγησης ο Ν. Σηφουνάκης έκανε μια σύντομη αναφορά στο ιστορικό του έργου, σημειώνοντας:
‘’Πριν είκοσι μήνες (Οκτώβριος του 2021) ξεκίνησαν οι εργασίες πλήρους ανακαίνισης του Μουσείου, καθώς και το έργο της νέας εκθεσιακής παρουσίασης των ιστορικών εκθεμάτων του.
Το έργο πραγματοποιήθηκε με την ένταξη στο πρόγραμμα LEADER Β. Αιγαίου, με την αριθμ. 836 απόφαση της 5ης Μαΐου 2019, και υλοποιήθηκε με την εποπτεία της ΕΤΑΛ Α.Ε.
Μεταξύ των έργων που εκτελέστηκαν είναι:
- Ανακατασκευή όλων των κεραμοσκεπών- στεγών (εμβαδού 1.267 τ.μ.),
- Αντικατάσταση όλων των 55 κουφωμάτων (θυρών και παραθύρων),
- Ανακατασκευή Βιομηχανικού Δαπέδου συνολικής επιφάνειας 503,30 τ.μ.
- Νέα κατασκευή και συντήρηση Ξύλινων Δαπέδων, καθώς και συντήρηση δαπέδων σε τμήματα της Αίθουσας Εισόδου και σε τμήματα του Εσωτερικού Καφενείου, αλλά και των ραμπών 80,12 τ.μ.
- Αντικατάσταση των Ηλεκτρολογικών και Ηχητικών Συστημάτων,
- Νέα εγκατάσταση Συστήματος Πυρόσβεσης με Νέο Εξωτερικό Δίκτυο, Νέο Πιεστικό Συγκρότημα, Νέα Δεξαμενή Νερού, κ.α.
- Εξωραϊσμός των εξωτερικών χώρων στην Μεγάλη Αυλή, πέριξ των Μπατών της βόρειας εισόδου, του υπαίθριου μικρού θεάτρου έμπροσθεν των Μπατών, πέριξ της χαβούζας κ.α.
- Νέος φωτισμός με νέα επιτοίχια φανάρια σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, αλλά και στους υπέθριους εσωτερικούς χώρους
- Νέο σύστημα συναγερμού και καμερών καταγραφής
- Αναδιάταξη του φωτισμού στις Αίθουσες Αρχείου, Πινακοθήκης, και εισόδου
- Πλήρης ανακατασκευή της στέγης της Αίθουσας Ελύτη και μέρους της αίθουσας κυρίας εισόδου
- Νέα σιδερένια στέγαστρα προστασίας των κύριων εξωτερικών θυρών. Το σχέδιο βασίστηκε σε παλαιότερη σιδεροκατασκευή στεγάστρου, που διεσώθει στην πρόσοψη του κτηρίου και υπάρχει ακόμα
- Νέοι χρωματισμοί των εσωτερικών χώρων και κουφωμάτων
- Τσιμεντενέσεις σε σημεία ρηγματώσεων λιθοδομής (αίθουσα Ελύτη, Μπατές)
- Μονώσεις των θεμελίων εξωτερικά των κτηρίων του Αρχείου και της Πινακοθήκης
- Ανακατασκευή των κορνιζών από σοβά και σχιστόπλακες σε όλες τις απολήξεις των στεγών
- Ανακατασκευή του σοβά των μαντωμάτων σε θύρες και παράθυρα
- Συντήρηση όλων των σιδεροκατασκευών (σιδεριές παραθύρων, αλλά και μηχανημάτων)
- Τοποθετήθηκαν Νέες Ξύλινες κατασκευές (εσωτερικά κιόσκια- ανεμοφράκτες) στην αίθουσα της κύριας εισόδου, αλλά και των δυο Λαδαποθηκών, προκειμένου να διατηρείται σταθερή η εσωτερική θερμοκρασία
o ‘’ΝΕΑ ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ’’
- Αρχίζοντας από την μεταφορά στο εσωτερικό του κτηρίου εισόδου, του Αρχαίου Διπλού Ληνού, Μνημειακό Αρχαιολογικό Αντικείμενο των Ελληνιστικών χρόνων (2ος – 3ος π.Χ. αιώνας), και νέα παρουσίασή του, σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων Λέσβου.
- Την νέα σήμανση των χώρων και των αντικειμένων με επεξηγηματικές λεζάντες, σε σύγχρονη σχεδίαση.
- Ο Ιστορικός Μηχανολογικός Εξοπλισμός του εργοστασίου Αφων Ισηγόνη της Σμύρνης συντηρήθηκε και κατέστη λειτουργικός.
- Αναδιατάχθηκαν τα εξωτερικώς ευρισκόμενα διάφορα μεγάλα σιδερένια σκεύη, και το παλαιό κάρο μεταφοράς των βαρελιών, προστατευόμενα πλέον από το νέο σιδερένιο στέγαστρο στην εξωτερική πλευρά της αίθουσας εισόδου.
o ‘’ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ’’
- Ένα από τα σημαντικότερα έργα που υλοποιήθηκε, είναι η εναλλακτική δυνατότητα λειτουργίας μέσω Μηχανισμού Ηλεκτροκίνησης, του Ιστορικού Μηχανολογικού Εξοπλισμού του Μουσείου.
Αυτό σημαίνει ότι ένας Μύλος, μία Αντλία και ένα Πιεστήριο, μέσω της μεταφοράς κίνησης από τους ιμάντες, θα μπορούν λειτουργούν πλήρως και συνεχώς.
Το Μουσείο- Ελαιοτριβείο μας, θα είναι ίσως το μόνο στην χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη, που θα μπορεί ανά πάσα στιγμή ο επισκέπτης να βιώσει πως ακριβώς γινόταν η έκθλιψη της ελιάς, και η διαδικασία παραγωγής του ελαιόλαδου.Ιδιαίτερα σημαντικό θα είναι για τα σχολεία, τους μαθητές και φοιτητές, να βιώσουν αυτή την μοναδική εμπειρία, πως δηλαδή πριν από 136 χρόνια που πρωτολειτούργησε αυτό το Ελαιοτριβείο, γινόταν η παραγωγή του λαδιού.
- Η ιστορική μηχανή TANGYE, μια από τις επτά σωζόμενες ανά τον κόσμο (οι άλλες έξι επίσης εκτίθενται σε Μουσεία), μνημείο της πετρελαιοκίνητης μηχανικής, επισκευάστηκε- συντηρήθηκε, και θα μπορεί να τίθεται σε λειτουργία, αλλά για λόγους παλαιότητας για την προστασία της, μόνο σε περιορισμένες περιπτώσεις.
Όλα τα έργα μελετήθηκαν και πραγματοποιήθηκαν προκειμένου να πληρούν όλους τους περιβαλλοντικούς όρους, και όλα τα κριτήρια για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Συστήθηκαν οι τρείς προβλεπόμενες επιτροπές, Διαγωνισμού- Προσφορών, Προσφυγών, Παραλαβής- Παρακολούθησης, από μέλη μας και διακεκριμένους πολίτες – επιστήμονες της Λέσβου
- Εγκεκριμένος τελικός προϋπολογισμός 393.062,10 ευρώ συν 66.820,56 ΦΠΑ ήτοι σύνολο 459.882,66 ευρώ
- Όπως σε όλα τα αναστηλωτικά έργα σε παλαιά κτήρια ανακύπτει ανάγκη νέων ή επιπρόσθετων εργασιών, ή αυξομείωση των ποσοτήτων κάποιων κατηγοριών έργων
- Οι υπερσυμβατικές εργασίες -πέραν της εγκεκριμένης παραπάνω δαπάνης-, ήταν της τάξης των 136.008,87 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
Συνεπώς το συνολικό έργο που πραγματοποιήθηκε είναι 529.070,97 ευρώ.
Προσθέτοντας και ορισμένες εκκρεμότητες, το έργο θα φτάσει τις 620.000 ευρώ περίπου.
Ο Ν. Σηφουνάκης, ευχαρίστησε όλους τους Συντελεστές του έργου, καθώς και το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας Μ.Ι.Ε.Τ., που για άλλη μια φορά ανέλαβε την συντήρηση ορισμένων βιβλίων του Αρχείου, ένα έργο επιτακτικά αναγκαίο.
- Καταφέραμε όλα αυτά τα χρόνια να κρατήσουμε και κρατάμε καθημερινά ανοιχτό το Μουσείο, είναι γνωστό ότι κανένα Μουσείο δεν ζει από τα έσοδα των εισιτηρίων του, για αυτό θέλουμε την συμπαράσταση των μελών του Φορέα των Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, να προτάξουν στα προγράμματα τους, και να στηρίξουν αυτό το Μνημείο.
- Ζητάμε επίσης την συμπαράσταση των ΜΜΕ, για να κοινοποιηθεί στην κοινωνία, ότι αυτό το Μουσείο δημιούργημα μιας μικρής ομάδας ενεργών πολιτών, πρέπει να στηριχθεί.
Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την σημερινή σας παρουσία.’’
Comments