top of page

Η Πολιτιστική Εταιρεία 
"ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ"

Branas.png

Μιχαηλ Βρανάς ( ο τελευταίος Ιδιοκτήτης του Ελαιοτριβειου) και ο Ν Σηφουνακης κατά την ημέρα υπογραφής του Συμβολαίου αγοράς του Ελαιοτριβειου 1997

Η πολιτιστική «Εταιρεία Αρχιπέλαγος», ιδρύθηκε το 1997 από σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών, με σκοπό να συμβάλλει στη θωράκιση του ευαίσθητού εθνικού χώρου του Αιγαίου -μέσω του πολιτισμού και της ποιοτικής τουριστικής ανάπτυξης- και να εργαστεί για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ανάδειξη της ιστορίας, της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας, των γραμμάτων και των τεχνών, των νησιών του ελληνικού αρχιπελάγους.

Πρόεδρος της Εταιρείας, από την ίδρυσή της, έως το θάνατο του, 1997-2017, υπήρξε ο διακεκριμένος Σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος, και Αντιπρόεδρος ο Ποιητής Λευτέρης Παπαδόπουλος που παραμένει έως και σήμερα.
Ιδρυτικά της μέλη υπήρξαν σημαντικοί άνθρωποι όπως: o Σκηνοθέτης Ζυλ Ντασσέν, η Εργάτης του Λαϊκού Πολιτισμού Αργίνη Γούτου, ο Ποιητής Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη καθηγητής Άγγελος Δεληβορριάς, ο Αρχιτέκτονας και Πολιτικός Νίκος Σηφουνάκης, η Ιστορικός Ευρυδίκη Σηφναίου, ο Σκηνοθέτης Μάνος Ευστρατιάδης, , ο Νομικός και τ. Γεν. Διευθυντής του ΥΠ.ΠΟ. Γιώργος Λιόντος, οι Σκηνοθέτες Λουκία Ρικάκη, Μενέλαος Καραμαγγιώλης, ο Οικονομολόγος Λουκάς Σπανός, καθώς και οι Ιατροί Αθανάσιος Πετρίδης, Γιάννης Σηφουνάκης, Κατερίνα Περλεπέ, οι Αρχιτέκτονες Μιχάλης  Τυλιανάκης, Νίκος Νικολαΐδης, οι Λέσβιοι Γεώργιος Ισηγόνης, Νέλλυ Κάσδαγλη,  Στρατής Πόθας, καθώς επίσης και οι καθηγητές Πανεπιστημίων: Νίκος Μάργαρης Οικολογίας και Οικοσυστημάτων, Νίκος Σταμπολίδης Αρχαιολογίας, Νίκος Ζούρος Γεωγραφίας.

Κατά την πρώτη δεκαετία της ζωής της, η εταιρεία επέδειξε πλούσια δραστηριότητα για την επίτευξη των σκοπών της. Εκπόνησε μελέτες, Συνέβαλε στην Δημιουργία Θεματικών Μουσείων, όπως το Μουσείο Σαπωνοποιίας στο Πλωμάρι, στην Αποκατάσταση Εκκλησιαστικών Μνημείων, στην Λήμνο, Λέσβο, Κρήτη κ.α.

Εξέδωσε βιβλία, για την Ελληνική Ιστορία ,για το Λάδι, την Ελιά, για το σαπούνι στην Ελλάδα και τη Μασσαλία, για την Οικονομική και Κοινωνική Ιστορία, για τη Λαϊκή Τέχνη και Παράδοση.

Διοργάνωσε Συνέδρια και Εκθέσεις για την Αρχιτεκτονική, το Θέατρο στο Αιγαίο, τα Μουσεία.
Φιλοτέχνησε Ανδριάντες σημαινόντων προσώπων, στο όνομα της διατήρησης της Εθνικής Μνήμης.

Υλοποίησε έργο για την προστασία διατηρητέων Μνημείων και Αρχιτεκτονικών Συνόλων με βάση μελέτες που εκπόνησε, όπως την Αναστήλωση Διατηρητέων Ι. Ναών σε Κρήτη, Λήμνο, Λέσβο.

Δραστηριοποιήθηκε στην παραγωγή ντοκιμαντέρ με ιστορικά και πολιτιστικά θέματα, όπως για την «Ιστορία του Σαπουνιού», για τη ζωή στον Μεσοπόλεμο, την αποκατάσταση από τη φθορά μιας σπάνιας ταινίας – φιλμ της περιόδου 1925-1927 για τη ζωή στη Μυτιλήνη  με τίτλο «Η δική μου Μυτιλήνη».

©2021 Εταιρία Αρχιπέλαγος
bottom of page